Ziekenhuisdieet of koolhydraatarm dieet?

Ziekenhuisdieet of koolhydraatarm dieet?

In de wereld van het afvallen zijn er diverse manieren om overtollig vet kwijt te raken. Ik neem vandaag twee diëten onder de loep met beide hetzelfde doel maar een compleet andere manier om er te komen: het bekende ziekenhuisdieet en een gezond koolhydraatarm dieet.

Ziekenhuisdieet of koolhydraatarm dieet

Het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet is eigenlijk best wel een wrede en stevige manier om te gebruiken voor het afvallen. De inname van welk eten dan ook wordt tot een minimum beperkt. Bij het ziekenhuisdieet eet je namelijk maar een fractie van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Normaliter dienen vrouwen ongeveer 2000 calorieën en mannen 2500 calorieën binnen te krijgen, dit aan wordt nu verlaagd naar minder dan 1000 calorieën. Dan voel je mogelijk de bui al hangen. Je lichaam krijgt veel minder voedingsstoffen binnen dan het nodig heeft. Moe, ziek, zwak, misselijk etc zijn logische gevolgen hier op. Wanneer je met je dagelijkse bezigheden zoals werken en sporten bezig bent kan het ziekenhuisdieet behoorlijk zwaar vallen. Normaal functioneren zal elke dag steeds een stuk lastiger gaan worden.

 

Waarom het ziekenhuisdieet?

Het dieet werkt voor mensen die in een ziekenhuisbed liggen en binnen en paar dagen een aantal kilo’s dienen te verliezen. Het ziekenhuisdieet duurt maximaal 5 dagen en in die dagen verliezen mensen toch snel 8 kilogram. Omdat het gigantisch veel gewichtsverlies in zo’n korte tijd is, is het ziekenhuisdieet buiten die ziekenhuisdeuren ook een succes geworden. Vaak wordt vergeten dat het ziekenhuisdieet alleen voor bedlegerige mensen wordt gebruikt. Wanneer er veel activiteit plaatsvind zoals werk of sporten, krijgt men veel te weinig voedingsmiddelen binnen.

 

Koolhydraatarm dieet

Een tegenhanger van het ziekenhuisdieet is een koolhydraatarm dieet. Het noemen van de naam zegt al de intentie van het dieet: weinig koolhydraten tot je nemen. Het koolhydraatarm dieet is in het leven geroepen aangezien we een overvloed van koolhydraten binnenkrijgen. Koolhydraten zijn goed voor het lichaam, aangezien koolhydraten als brandstof voor het lichaam werken. Bij het tot je nemen van teveel koolhydraten wordt uiteindelijk de hormoonspiegel ontregelt. Vet wordt opgeslagen in de lever en cellen in het lichaam. Deze raken na verloop van tijd ‘vol’. Het gevolg hiervan is dat er overtollige koolhydraten om worden gezet in vet en dit op plaatsen komt waar je het niet wilt hebben. Al het overtollige vet zal zich gaan uiten in overgewicht.

 

Waarom een koolhydraatarm dieet?

Om het hormoonstelsel in balans te houden dienen we de juiste hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten binnen te krijgen. Wanneer er teveel koolhydraten binnenkomen, is het waarschijnlijk dat er te weinig vetten of eiwitten binnenkomen en vise versa. Een overschot aan koolhydraten kan dus ook een negatieve invloed op het lichaam hebben. Klachten als moeheid, lusteloosheid, futloos etc zijn absoluut niet ondenkbaar. Door het gebruik van een koolhydraatarm dieet wordt dus de inname van koolhydraten verminderd en is er een ‘plekje’ in het lichaam voor andere voedingsstoffen. Het beste alternatief is het kiezen voor natuurlijke producten. Het helpt om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen en tevens met afvallen.

 

Ziekenhuisdieet of koolhydraat arm dieet?

De verschillen tussen deze diëten is gigantisch. Het ziekenhuisdieet is vooral handig voor afvallen op de korte termijn. Er worden veel zaken aan de kant gezet om maar binnen een paar dagen heel veel gewicht kwijt te raken. Een hongergevoel is onvermijdelijk en de inname van gezonde voedingsstoffen wordt tot een minimum beperkt.

Het ziekenhuisdieet werkt perfect voor mensen die op het laatste moment willen afvallen voor bijvoorbeeld een belangrijk evenement of vakantie. Wellicht is het verstandiger om diëten niet op het laatste moment aan te laten komen.

Bij een koolhydraatarm dieet zijn de effecten niet zo snel als bij een ziekenhuisdieet, maar het gebeurd wel op een gezonde en effectieve manier. In een week 2 kilogram kwijtraken gaat ook absoluut lukken met het koolhydraatarm dieet. Maar zoals gezegd het gebeurd wel op een effectieve en gezonde manier. De kans op het jojo effect is overigens bij het ziekenhuisdieet vele male hoger dan bij het koolhydraatarm dieet. Er wordt flink gesneden in de inname van voedingsmiddelen. Bij het koolhydraatarm dieet gebeurd het op een rustige manier terwijl het lichaam wel voldoende voedingsmiddelen binnen krijgt. Mijn advies: kies voor de meest gezonde optie waar je zelf ook goed bij voelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *