Psychologie en afvallen

Wat voor soorten psychologen zijn er?

Het wordt steeds meer gewoon dat mensen zelf kiezen voor hun psycholoog. Om dat goed te kunnen doen, moet je natuurlijk wel weten wat voor soorten psychologen er zijn. In dit artikel vertellen we over een aantal “scholen” binnen de psychologie. Als je weet wat een behandeling precies inhoudt, kun je daar ook betere keuzes in maken.

psychologie en afvallenCognitieve gedragstherapie

Bij de cognitieve gedragstherapie gaan psychologen er van uit dat onze overtuigingen onze gevoelens en ons gedrag beïnvloeden. Stel bijvoorbeeld dat er twee mensen op de eerste verdieping van hun huis in bed liggen. Ze horen beiden een geluid. Psychologen wijzen er op dat de ene persoon dan kan denken dat het een inbreker is, terwijl de andere persoon kan denken dat het de kat is. De persoon die denkt dat het een kat is, zal geen specifieke emotie hebben en ook geen specifiek gedrag vertonen. Terwijl de persoon die denkt dat het een inbreker is waarschijnlijk angstig zal worden en zal proberen om te vluchten.

Als je in therapie gaat, probeer je samen met de behandelaar te ontdekken welke van jouw overtuigingen zorgen voor bepaalde gevoelens en bepaalde gedragingen. Depressieve mensen denken bijvoorbeeld dat “iedereen” een hekel aan hun heeft. Het kan dan helpen om in te zien dat ongetwijfeld niet iedereen een hekel aan je heeft en dat je de situatie in gedachten dus wat overdrijft.

Acceptance and commitment therapy

In de acceptance and commitment therapie gaat het minder over het veranderen van je gevoelens, maar eerder over het accepteren van je gevoelens. De overtuiging van de psychologen die deze therapiemethode hebben bedacht is dat veel mensen in de problemen komen doordat ze gevoelens niet durven toelaten. Pas als ze hun vervelende, negatieve emoties kunnen toelaten en daar niet naar handelen, zien ze in dat gedachten helemaal niet zo bedreigend zijn.

Psychodyamische therapie gaat uit van dezelfde overtuiging, maar streeft op een andere manier naar het accepteren van je gevoelens.

EMDR

Dit is de therapiesoort met de moeilijkste naam. Namelijk: eye movement desensitisation processing. Deze psychologische techniek wordt vooral gebruikt voor mensen die een trauma hebben en daar regelmatig aan terugdenken. Vaak zijn zij zo bang voor hun traumatische gedachten, dat ze er liever niet aan terugdenken. Daarom kunnen ze de gedachte niet verwerken.

Bij EMDR moeten mensen de vinger van de therapeut volgen tijdens de behandeling. Daardoor hebben de hersenen minder verwerkingscapaciteit over om gedachten te verwerken. Dat maakt dat ze de traumatische herinneringen minder sterk opslaan. Wat vervolgens weer als effect heeft dat de traumatische herinneringen minder vaak en minder heftig terugkomen.

Staat er een therapiemethode niet tussen die jij wel graag toegelicht wilt hebben? Geef dat dan aan in de resultaten. De therapieën kunnen wellicht u prettiger te voelen en te helpen met afvallen. Een lichaam waar u uzelf het meest gelukkig in voelt kan hier absoluut mee helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *